top of page
Zoeken

Het belang van dynamisch werken

Voldoende lichaamsbeweging heeft veel voordelen voor de gezondheid. Bewegen verlaagt namelijk het risico op hart/ en vaatziekten, diabetes, borst- en darmkanker, depressieve symptomen en vroegtijdig overlijden, aldus de Gezondheidsraad. Deze gunstige effecten nemen toe naarmate de hoeveelheid beweging toeneemt. Volgens de Nederlandse beweegrichtlijnen dienen volwassenen minimaal 2,5 uur per week, verspreid over meerdere dagen, matig of zwaar intensief te bewegen en minimaal 2x per week spier- en botversterkende activiteiten te doen [1]. Zie figuur 1 voor de huidige beweegrichtlijnen. Deze richtlijnen benadrukken het minimale beweegadvies en 56% van de Nederlanders behaalt dit minimale advies niet. Beweegarmoede is dus een groot probleem en vormt een belangrijke medeoorzaak van ziekte in Nederland.

Figuur 1: Beweegrichtlijnen 2017 [1]



Voldoen aan deze beweegrichtlijnen is belangrijk en vindt het liefst volgens een holistisch principe plaats: iets dat de hele dag door gebeurt. Hiervoor dienen mensen bewegen te integreren in hun dagelijkse leven. Dit kan bijvoorbeeld door te lopen of fietsen naar school of werk, samen spelen met de kinderen, zelf tuinieren en huishoudelijke klusjes uitvoeren, de trap nemen in plaats van de lift en door bewust minder te gaan zitten. Het werk vormt ook een belangrijk onderdeel aangezien veel mensen tegenwoordig een zittend beroep hebben. In Nederlands zit 32% van de bevolking meer dan 8,5 uur per dag [2]. Om dit sedentair werken tegen te gaan integreren bedrijven steeds vaker het dynamisch werken. Hierbij wordt het zitten zoveel mogelijk afgewisseld met staan of lopen. Bij voorkeur is er na elke 30 minuten zitten een korte actieve pauze [3].

Hoe kan zittend werk dynamischer gemaakt worden:

  • Maak dynamisch werken bespreekbaar met de werkgever. Een investering in dynamisch werken is een investering in de gezondheid van de werknemers en verkleint de kans op ziekteverzuim op de lange termijn. Dit kan het bedrijf veel kosten schelen. Een win-winsituatie dus [4].

  • Maak werkplekken dynamisch met deskbikes, zitballen, een loopband-desk, stafbureaus en statafels om te vergaderen [3];

  • Maak van je pauzes een actieve pauze. Zo kun je gaan lunchwandelen met een collega of van de tijd gebruikmaken om wat oefeningen te doen (klik hier voor oefeningen die geadviseerd worden door het Arboportaal) [3];

  • Maak een omweg richting de koffiemachine, printer en het toilet – als het kan traplopend via een andere verdieping [5];

  • Kom iedere 30 minuten in bewegen. Dit hoeft niet veel tijd in beslag te nemen. Zo kun je om 09:30 voor 1 minuut je rug stretchen, om 10:00 je benen voor 60 seconden strekken en om 10:30 je schouders 10 keer achter elkaar optrekken en weer ontspannen. Er zijn beweegschema’s ontwikkelt waar een werkdag is uitgewerkt. Klik hier voor het kantoor beweegschema en hier voor het chauffeur beweegschema.

  • Gebruik de trap in plaats van de lift [3];

Neem bij werkgerelateerde klachten en voor meer tips contact op met onze fysiotherapeuten.

Bibliografie


[1]

Gezondheidsraad, „Beweegrichtlijnen 2017,” 22 Augustus 2017. [Online]. [Geopend November 2021].

[2]

Arboportaal, „Tips & inspiratie voor meer beweging tijdens werk (toolbox),” arboportaal, 7 April 2021. [Online]. Available: https://www.arboportaal.nl/campagnes/zet-ook-de-stap/toolbox. [Geopend November 2021].

[3]

K. Hoenderdos, M. Hulshof en Y. Kootstra, Hét handboek voor de leefstijlcoach., Ede: Kennisplatform leefstijlcoaching, 2020.

[4]

MKB servicedesk, „Wat kost een zieke werknemer? Bereken je kosten,” mkbservicedesk, 24 Maart 2021. [Online]. Available: https://www.mkbservicedesk.nl/10218/zieke-werknemer-kost-200-tot-400-euro.htm. [Geopend November 2021].

[5]

D. Commissaris, „Zes tips voor dynamisch thuiswerken zonder kosten,” btrcoaching, November 2020. [Online]. Available: https://btrcoaching.nl/zes-tips-voor-dynamisch-thuiswerken/. [Geopend November 2021].

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page