Beach- en zaalvolleybal zijn populaire olympische sporten. De meeste blessures hierbij ontstaan t.g.v. het springen, landen, slaan en blokken van de bal. Hierbij kan een volleybal snelheden tot wel 128 km/h bereiken, dit met een kans op letsel mocht de bal een speler verkeerd raken. De meeste overbelastingsblessures ontstaan door een foute techniek en/of een grote hoeveelheid aan herhalingen [1]. In dit artikel worden de meest voorkomende volleybalblessures opgesomd.
Enkel & voet blessures:
Verzwikking van de enkel: Een verzwikte enkel is de meest voorkomende acute blessure in het volleybal. Verzwikte enkels maken wel tot 41% van alle volleybal-gerelateerde blessures op en ontstaan meestal wanneer bij een sprong geland wordt op de voet van een andere speler. 42% van de spelers verzwikte zijn enkel opnieuw binnen 6 maanden. Revalidatie onder toezicht van een fysiotherapeut verlaagd dit percentage [1] [2] [3];
Achillespeesblessure: Door het vele springen en landen ontstaat een hoge belasting op de achillespees met een mogelijke peesblessure als gevolg. Wanneer deze klachten lang aanhouden kan de pees verdikken en neemt de peeskwaliteit af [1];
Verzwikking van de dikke teen (bij beach volleybal): Aangezien beach volleybal met blote voeten gespeeld wordt op zand kan de dikke teen verrekt worden. Dit gebeurd vooral tijdens het rennen en springen [1] [4].
Knieblessures:
Kniepees blessure: Net als bij de achillespeesblessure kan de kniepees overbelast raken door het vele springen en landen. Het risico op deze peesblessure is groter voor mannen, mensen die erg lang zijn en/of een hoger lichaamsgewicht hebben [1] [2];
Voorste kruisbandletsel: Bij volleybal komen voorste kruisbandletsel minder vaak voor dan kniepeesblessures maar zijn wel een stuk ernstiger. Bij volleybal treed deze blessure vooral op tijdens het landen, wenden of keren. Vooral vrouwen hebben een groter risico hierop. Een reconstructieoperatie is vaak nodig om weer terug te kunnen keren naar het volleybal [1] [2].
Lage rugpijn:
Vooral tijdens het onderhands overspelen kunnen lage rugklachten ontstaan door het overmatig buigen van de onderrug [1] [3].
Schouderblessures:
Schouderinstabiliteit: Schouderinstabiliteit ontstaat vaak door een overbelaste rotator cuff. De rotator cuff vormt een belangrijke spiergroep die de schouder stabiliseert tijdens het serveren, blokken en slaan. Bij volleybal is de kans groter op overbelasting aangezien deze technieken zeer frequent nodig zijn. Het onvermogen van de rotator cuff om de schouder stabiliseren kan ook leiden tot een schouderimpingement. Hierbij raakt de slijmbeurs of rotator cuff onder het schouderdak ingeklemd [1] [2].
Hand & pols blessures:
Verrekkingen, breuken en ontwrichtingen: traumatische blessures aan de vingers komen frequent voor in de meeste balsporten. Vooral tijdens het blokken van de bal kunnen dit soort blessure optreden [1] [2];
Peesblessures van de vingers of duim: Wanneer de volleybal het topje van de vinger verkeerd raakt kan een mallet finger ontstaan. Hierbij scheurt één van de strekkingspezen af. Verder kunnen de strekkingspezen van de duim overbelast raken tijdens het serveren [1] [4].
Het blessurerisico verschilt tussen beach- en zaalvolleybal. Zo ontstaan bij beachvolleybal meer overbelastingslbessures van de schouder in vergelijking met zaalvolleybal [1]. Een mogelijke verklaring hiervoor is het frequenter moeten serveren en slaan doordat er minder spelers in één team zitten. De kans op een verzwikte enkel is dan wel weer kleiner aangezien het er minder geland wordt op elkaars enkels. Tot slot ontstaan er minder patellapeesirritaties bij beachvolleybal omdat minder hoog gesprongen kan worden en het zand een zachter landingsplatform geeft.
Iedere sport heeft voor- en nadelen en geeft risico op andere blessures. Wanneer je op een gezonde manier sport en luistert naar je lichaam wegen de voordelen altijd op tegen de risico’s. Maak gerust een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten wanneer u één van deze blessures herkend. Deskundige therapie zorgt ervoor dat weer sneller gevolleybald kan worden. Klik hier om een afspraak te maken.
Bibliografie
[1]
K. Eerkes, „Volleyball Injuries,” Current Sports Medicine Reports, vol. 11, nr. 5, pp. 251-256, 2012.
[2]
URMC Rochester, „Volleyball Injuries,” Sports Medicine, z.d.. [Online]. Available: https://www.urmc.rochester.edu/orthopaedics/sports-medicine/volleyball-injuries.cfm. [Geopend Oktober 2021].
[3]
R. Bahr, „Incidence of acute volleyball injuries: a prospective cohort study of injury mechanisms and risk factors.,” Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, vol. 7, nr. 3, pp. 166-171, 2007.
[4]
K. DeMatas, „15 Most Common Volleyball Injuries,” Sportydoctor, 3 September 2021. [Online]. Available: https://sportydoctor.com/common-volleyball-injuries/. [Geopend Oktober 2021].
Comments